Interessert i Collie?
Les presentasjonsdokumentet under for en introduksjon til rasen.

Kjøpe Collievalp? Vi anbefaler å kjøpe valp fra en registrert oppdretter.

Listen nedenfor holder på å oppdateres, men den gamle listen kan lastes ned ved å trykke på knappen.

NCKs valpeguide kan kjøpes i nettbutikken, eller bestilles på collie@klubb.nkk.no.

Utdrag fra valpeguiden:

Gratulerer med collievalp, kort- eller langhåret! I denne guiden vil vi fortelle litt om den første tiden med valp i huset og hva du bør tenke på. Du får også noen generelle råd om dagliglivet med en collie, om pelsstell og om helse. Du får et innblikk i rasens historie og forslag til aktiviteter du og collien din kan drive med.
Hunden er som kjent menneskets beste venn. Men for at dette skal bli en realitet må du huske at vennskap er en gjensidig sak. Som i alle vennskap må du kunne forstå den andre uten av noe blir sagt.

Den første tiden
Valpen leveres tidligst 8 uker gammel. Årsaken til dette er at det skjer mye i den 8. uken det er viktig at valpene får med seg fra valpekassen, blant annet grensesetting fra mor og mellom søsken.  Når du henter valpen skal du få med en del praktisk informasjon fra oppdretter. Oppdretteren har levd med valpene i 8 uker og skal kunne fortelle deg noe om egenskapene til valpen din, hvordan den har utviklet seg og om det er spesielle ting du må ta hensyn til. I et kull vil det alltid være valper med forskjellige egenskaper og rang. Noen valper er litt forsiktige mens andre er tøffe. Noen kan være ganske kreative, mens andre er mye enklere. Hvis du får vite litt om dette og får noen gode tips og råd om hvordan du bør håndtere dette, vil det kunne gjøre overgangen og den første tiden enklere både for deg og for valpen. Du skal også ha informasjon om hva slags fôr den har fått og hvor ofte, og bør følge det samme fôrregimet.

Trening på atskillelse
Så snart valpen er trygg i sitt nye hjem skal du begynne å trene den på å være alene, en liten stund om gangen. En hund som aldri blir tilvent å være alene kan utvikle separasjonsangst, noe som kan bli en utfordring for eier. Start med noen minutter om gangen i starten, og gi gjerne valpen noe å holde på med når du går fra den.
Om valpen er i et rom på bakkeplan kan du titte inn å sjekke hva den holder på med og se hvordan den takler å være alene.
Se det an hvis valpen begynner å pipe, og ikke gå tilbake om du vurderer det som at valpen bare syter litt. Er den reelt redd må situasjonen håndteres på en litt annen måte, og du må kanskje begynne på nytt med lista litt lavere.

Biltrening
Det er alltid tryggest for en hund å sitte i bur under bilkjøring, og når du henter valpen bør du ha bilburet på plass. Hjemturen går som regel fint, men ikke alle valper takler bilkjøring like bra. For de aller fleste er det bare tilvenning som skal til.
Under hjemturen kan valpen pipe, skrike, sikle, bli bilsyk og kaste opp. Uansett bør den sitte i bur, ikke minst fordi du som sjåfør vet at den er trygg der den er selv om den lager litt lyd. Skal du kjøre langt er det bedre å ta hyppige pauser, lufte valpen, kose med den og sette den tilbake i buret. Etter hvert vil hunden finne seg godt til rette i bilburet. Noen valper forblir bilsyke de første månedene.