Avls- og sunnhetsutvalget: Årsrapport 2024
I begynnelsen av året var alle medlemmer i AOS på avlsrådkurs i regi av NKK. Et tettpakket og interessant program. Her var vi innom både søkemotorer i nye Dogweb for statistikker, genetisk variasjon og sunn hundeavl Det var også gruppearbeid som ga muligheter til å knytte kontakter på tvers av klubbene.
Tidlig i 2024 ble vi kontaktet av en veterinær fra NMBU på vegne av et studentprosjekt i Sverige. De skal kartlegge funn på MDR! på kort- og langhåret collie. De kontaktet oss da de ikke var sikre på om de ville kunne få mange nok prøver i Sverige. Det har strandet litt på noen regler om forsendelse av biologisk materiale, men vi har sagt at vi er positive til å kunne bidra. Kommer tilbake til dette om det blir aktuelt.
Møte med den finske collieklubben for å få informasjon om deres «mangfoldsprosjekt». Dette utføres via gentester fra Embark. Da en ikke kan velge bort enkelte tester betyr dette at den testen inkluderer en mengde sykdommer vi aldri har tenkt på å teste collier for. Den finske collie klubben leter bl.a. etter genetisk variasjon og har gjort et ganske så stort og kostbart prosjekt. Det hadde vært veldig interessant å være med på dette, men utover det finansielle løftet for NCK har vi noen etiske betenkninger med at klubben skal besitte informasjon om gentester for sykdommer på hunder tilhørende medlemmer. Dette sett i forhold til NKK’s etiske regler vedr kunnskap om resultater av gentester sett i forhold til avl. Fagmiljøet i Norge har heller ikke rådet oss til å gå inn på denne testen.
Vi har sett på muligheten for å gjøre et prosjekt for å se på innavlsgrad/genetisk variasjon og haplotyper på norske collier. Vi ser da for oss å teste et gitt antall hunder i f.eks, 2025 og teste samme antall hunder 10 år senere for å se hvordan det ser ut. Denne type prosjekt er litt mindre kostnadskrevende og går kun på genetisk variasjon/innavlsgrad. Dette var noe fagmiljøet mente vi kan ha mer utbytte av. Vi har vært i kontakt med Feragen som tilbyr denne type tester. De har allerede kjørt lignende prosjekt for andre raseklubber. Vi jobber videre med dette, men ønsker å se hva som blir presentert fra det finske prosjektet før vi går videre.
Jon Andre Berg som har gjort prosjektet på LTV og sammenhengen mellom det og HD hadde sin disputas i slutten av 2024. Både vi og NKK venter spent på hva hans doktoravhandling vil vise. Av de colliene som var med i prosjektet var det kun langhår. (dette som ren informasjon da LTV selvsagt vil finnes på korthår også) Hans undersøkelse har vist at det kan være en sammenheng mellom asymmetrisk LTV og HD. NKK har avsluttet sitt infoskriv til de som tar HD røntgen om evt mistanke om LTV da det ikke finnes retningslinjer i FCI for avlesing. Den avlesingen som gjøres i Finland er ikke et opplegg som er laget i samarbeid med FCI. Vi har avholdt to webinar om rasestandarden på collie med Charlotte Høier. Det var mange deltakere både fra inn- og utland.
Det ble på generalforsamlingen bestemt at en skulle oversende NKK spørsmålet om det er forbudt å avle collie pga høy innavlsgrad. Sakspapirene ble oversendt NKK og vi har vært i et par møter med de for å gi mer opplysninger, og å be om en skriftlig tilbakemelding. Denne har vi fått, og den ligger ute i sin helhet i styrereferat på klubbens nettside. Vi har deltatt på flere webinarer igjennom året med forskjellige temaer. Vi har vært innom om det bør være en form for krav som må være oppfylt for å annonsere kull på klubbens valpeside. Her tenker vi at regler bør legges i samråd med klubbens oppdrettere. I slutten av året mottok vi resultatene på årskonkurransene for utstilling. Disse og røde/lilla pris ble gjennomgått og klargjort. Vi hadde få innkomne saker i denne perioden, men har besvart/håndtert de som har kommet. Vi ser på muligheten for å avholde et oppdrettertreff/seminar i 2025. Vi ser også på muligheten for å ta noe på nett så flere kan være med. Det jobbes også med å finne flere interessante temaer for nye webinarer. Avls- og sunnhetsutvalget.
Februar 2025